Saturday 26 December 2015

Lantmännen tvättar grönt

Av förklarliga skäl går suggan aldrig på bio. Däremot var bondens äldsta dotter, Sara, och tittade på senaste Star Wars-filmen. Suggan lyssnade med visst intresse när Sara berättade för sin kompis Sanna som jobbade extra i svinstallet undeer loven. Riktigt intresserad blev dock suggan när Sara berättade om reklamfilmen som visades innan filmen började. Den där en ljuv barnröst berättar om att Lantmännen har tagit fram "en helt ny odlingsmetod" som ska minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent.
"En helt ny odlingsmetod!!! Det låter fantastiskt! Kan det verkligen vara sant?"undrade Suggan.

På kvällen ägnade sig Suggan åt det som hon brukade göra om kvällarna när ingen människa såg, nämligen lite research.  Hon surfade på nätet och läste lantbrukstidningarna. Och ganska snart förstod hon att det handlade om ett företag som ville framstå som betydligt mer miljövänligt än vad det är. Den så kallade nya odlingsmetoden var inte det minsta ny. Snarare var det gammal skåpmat som det hade pratats om i decennier bland spannmålsodlare som ville visa sig lite framåt.
"Miljövänlig körning, lärkrutor, grön el och dokumentation över vad man gör, hur kan det påstås vara något nytt? Och att använda konstgödsel som inte är tillverkade på det mest miljöskitigaste sättet, borde inte det vara självklart?" grymtade Suggan för sig själv i sitt bås.

Men det som verkligen fick henne att sucka skrika högt var uppgiften om att en del i den "nya" odlingsmetoden var att lära bönderna att inte gödsla mer än vad grödan behöver.

"Herregud, det nya är inte odlingsmetoden utan att spannmålsodlarna efter 30 års prat inte har lärt sig att häva på för mycket gödsel! Vi har en stor del av lantbrukarkåren som är efterblivna!"

Suggan skrek och skrek, men i ett suggstall om natten kan ingen höra dig skrika. 
https://youtu.be/WCCiJgMVJ1Y


No comments:

Post a Comment